Cum funcționează parazăpezile
Împrejmuirea cu parazăpezi a drumurilor conduce la reducerea vitezei vântului, provocând căderea zăpezii în spatele acestora. Când zăpada este în repaus, particulele îngheață făcând un morman de zăpadă ușor de îndepărtat. De asemenea, drumurile și șoselele vor avea puțină zăpadă ce poate fi îndepărtată ușor cu produse antiderapante.
În funcție de montajul plasei, se poate controla în ce direcție să fie troienită zăpada, care poate fi lăsată să se adune lângă un canal de udare sau iaz. Primăvara, zăpada se va topi în acele zone și le va alimenta cu apă.
Obiectivul parazăpezilor nu este de a opri zăpada, ci de a direcționa troienele astfel încât drumurile să nu fie blocate. Un program bine planificat de achiziție și montare parazăpezi controlează troienele și economisește timp și bani.
Planificare parazăpezi pentru drumuri
Înainte de a achiziționa parazăpezi pentru drumuri, este nevoie de inspectarea acestor drumuri și apoi să se țină cont de:
- Stabilirea direcției din care bate vântul – acest factor este foarte important și se poate determina cu ajutorul stațiilor meteorologice sau se pot vedea urme pe copacii din apropiere, dacă există. Dacă nu se ține cont de acest factor, se pot monta parazăpezile pe direcția greșită și va fi o risipă de energie și bani. Iar problema se va agrava.
- Cantitatea de zăpadă care cade – se poate afla din anii anteriori. Acest lucru determină înălțimea parazăpezii.
- Plasarea parazăpezii este critică – dacă este prea aproape de locul unde se dorește protecția, se vor forma troiene care vor bloca drumul. Dacă este plasată prea departe, nu-și va atinge scopul.
- Ochiurile plasei să fie mari – cu cât sunt mai mari cu atât se formează troiene mai mari.
- Distanțarea plasei față de partea de jos a solului – se va calcula o distanță de 10-15% din înălțimea parazăpezii. Dacă se montează direct pe sol, plasa va fi îngropată în zăpadă și nu va avea efectul dorit. Țineți cont că, plasa cu cât va fi mai sus, troienele vor fi mai îndepărtate.
- Condițiile de vânt puternic necesită întărirea stâlpilor intermediari cu legături suplimentare.
- Ancorarea fermă a parazăpezilor este o necesitate. La 1,3 m se recomandă îngroparea ancorei la cel puțin 30 cm.
Plasarea și montarea parazăpezilor
Amplasarea corectă este esențială în instalarea parazăpezilor. Amplasarea incorectă poate agrava problema, zăpada fiind troienită în direcția nedorită ce duce la blocarea drumurilor.
Stâlpii intermediari trebuie să fie distanțați la cel mult 8 metri distanță pentru parazăpezile de 1,3 m. Stâlpii de capăt ar trebui să fie la 1,8 m sau mai puțin de stâlpul adiacent. Amplasarea stâlpului final facilitează armarea.
- Formarea unui rând – Un troian se poate răspândi de până la 35 de ori înălțimea parazăpezii. Prin urmare, gardul trebuie să fie cel puțin atât de departe de șosea. Distanța poate fi mai mare cu cât terenul este mai neregulat. De asemenea, construiți gardul mai mult decât zona care trebuie protejată. Adăugați de 20 de ori înălțimea gardului la fiecare capăt pentru a ține cont de variația vântului.
- Alinierea parazăpezii – În general, așezați gardul paralel cu drumul dacă vântul se află la 25 de grade, când este perpendicular pe carosabil. Dacă direcția vântului este paralelă cu drumul, gardurile ar trebui să fie așezate perpendicular pe direcția predominantă a vântului. Amplasarea poate varia până la 25 de grade pentru a evita terenurile nefavorabile sau pentru a profita de o topografie favorabilă.
- Rânduri multiple dacă este nevoie – Pentru a evita îngroparea panourilor de parazăpezi în direcția vântului, lăsați de 25 de ori înălțimea sa în zona deschisă pentru a se forma troianul. La parazăpezii care se clatină, asigurați-vă că toate golurile sunt acoperite cu rândurile următoare.
Ofertă parazăpezi pentru drumuri
CB Ecomat SRL vă oferă parazăpezi cu următoarele caracteristici:
Plasă duroplast din poliester termoplastifiat, rezistentă la orice tip de vreme | |
Nu suferă modificări fizice, în lungime sau înălțime, la cald sau la rece | |
Stâlpii intermediari (contravântuire) se montează în direcția vântului, astfel mențin plasa tensionată iar plasa rămâne permanent întinsă. | |
Împiedică înzăpezirea chiar dacă vântul bate din direcții diferite. | |
Stâlpii sunt zincați la cald și au un diametru de 42 mm, ceea ce asigură stabilitate ridicată la condiții de vânt puternic și cantități însemnate de zăpadă. | |
Cablurile de ancorare din material inoxidabil nu corodează, având o durată lungă de viață și rezistență ridicată la condiții climatice severe. | |
Țărușii sunt în formă de „V”, foarte robuști, cu fixare ușoară și rezistență ridicată în orice tip de sol. |
Beneficiile parazăpezilor
Montarea la timp și plasarea corectă a parazăpezilor, aduce numeroase beneficii:
- reducerea costurilor de întreținere a drumurilor
- reducerea accidentelor
- eliminarea troienelor
- îmbunătățirea vizibilității
- reducerea înghețării drumurilor
Căutați un sistem eficient de parazăpezi pentru drumuri? CB Ecomat SRL vă ajută cu produse de calitate și cu consultanță pentru situația pe care o aveți. Contactați-ne prin intermediul formularului de contact sau la numărul de telefon +40 744 380 422.