Clorură de calciu

clorura-de-calciu-deszapezire

Clorura de calciu este un produs eficient de topire a gheții, a zăpezii, utilizată și pentru controlul prafului de pe suprafețele de beton, asfalt sau pavaje.

De obicei, atunci când clorura de calciu se găsește în natură, aceasta este sub formă lichidă și întotdeauna cuplată cu alte săruri minerale, cum ar fi clorura de potasiu, clorura de sodiu și clorura de magneziu.

Aceste saramuri naturale oferă în mod frecvent materia primă pentru procesele care produc clorură de calciu ca produs secundar pe măsură ce celelalte minerale sunt îndepărtate și procesate pentru alte utilizări.

Clorura de calciu formulă

Formula chimică a clorurii de calciu este CaCl2: XH2O, fiind o sare de calciu și clor, care se comercializează în următoarele forme:

 • CaCl2 anhidră: 0H2O
 • CaCl2 monohidrat: 1H2O
 • CaCl2 di-hidratat: 2H2O

Această sare se dizolvă în contact cu umiditatea atmosferică indiferent de temperatură, este de culoare albă, nu are miros și nu este inflamabilă. Totuși este iritantă pentru ochi și se combate prin spălarea cu multă apă.

Tipuri de clorură calciu

Datorită naturii sale higroscopice, toate formele de clorură de calciu trebuie păstrate în recipiente bine sigilate.

Clorura de calciu tehnică recomandată a fi  utilizată în procesul de deszăpezire poate fi  achiziționată pe piața românească sub următoarele forme:
 
 • clorură de calciu granule, cu puritate de 94% – 97%, în saci ermetici de 25 kg (40 de saci pe palet) sau bigbag de 1000 kg. Acest tip este cel pe care îl comercializează CB Ecomat SRL.
 • clorură de calciu fulgi, cu puritate de 77% – 85%
 • clorură de calciu soluție, în concentrație de 30%, eficientă până la minus 15 grade Celsius

Atât clorura de calciu granule cât și cea fulgi se recomandă să se utilizeze ca atare sau în amestec cu clorura de sodiu în condiții grele de iarnă, la topirea gheții sau zăpezii.

Soluția lichidă de clorură de calciu 30% se poate obține cu ușurință prin dizolvarea granulelor în apă, datorită higroscopicității ridicate, prin intermediul unei instalații profesionale de dizolvare care poate fi achizițonată de la  societatea noastră CB Ecomat SRL. De asemenea se poate improviza un bazin, dizolvarea realizându-se cu aer sub presiune.

Soluția lichidă de clorură de calciu este un agent eficient de umectare a sării tradiționale (clorura de sodiu).

Totodată se recomandă utilizarea lichidă  în prevenirea înghețului  când se anunță condiții severe de ninsori sau  lapoviță.

Avantajele clorurii de calciu granule

Clorura de calciu granule 94-97%, comercializată de SC CB Ecomat SRL, are următoarele  avantaje față de clorura de calciu fulgi 77-85%:

 • concentrația mai mare degajă căldură mai mare, în consecință grăbește reacția de topire
 • se depozitează în condiții optime  mai îndelungat  întrucât nu conține apă, deci nu se crează bulgări
 • ocupă spațiu mai puțin întrucât dozajul este mai redus, deci va fi necesară o cantitate mai mică
 • se răspândește mai ușor mecanizat întrucât granulele sunt împrăștiate mai eficient datorită dozajului controlat
 • nu are impurități
Termenul de garanție pentru clorura de calciu granule este de 12 luni de la data livrării și are o valabilitate de 24 de luni de la data fabricației.

Moduri de utilizare

Deoarece la dizolvarea sării în apă apare o reacție exotermă, adică se degajă o cantitate mare de căldură, este utilizată la topirea rapidă a gheții și a zăpezii. Mai multe detalii despre utilizarea sa găsești în acest articol.

CB Ecomat SRL vine în întâmpinarea administrațiilor publice, firmelor de salubrizare și cele de administrare a drumurilor și șoselelor cu oferta de clorura calciu pentru combaterea prafului și a înghețului de pe șosele, drumuri naționale, străzile și aleile din orașe. Tot ce e nevoie să faceți este să ne contactați din timp. Vara pentru combaterea prafului și iarna pentru prevenirea sau topirea gheții și a zăpezii. Deci aveți oportunitatea de a achiziționa clorura de calciu granule pe tot timpul anului.

Echipamente recomandate

Răspândirea clorurii de calciu se face:

 • cu autocisterne sau echipamente manuale tip pulverizatoare mobile pentru substanța în formă lichidă
 • cu ajutorul cărucioarelor manuale și a utilajelor pentru deszăpezire de tip răspânditoare clasice pentru sare și sărărite cu bazine de umectare pentru substanța sub formă de granule

Prezentăm mai jos produsele pe care le puteți achiziționa prin intermediul nostru:

La fiecare grupă de produse avem mai multe modele care satisfac cerințele tuturor agenților de curățare a drumurilor.

Întrebări și răspunsuri

Cele mai bune opțiuni pentru dezghețarea suprafețelor de beton sunt clorura de calciu sau clorura de magneziu. Aceste produse sunt ecologice, iar utilizarea lor în parametri tehnici, nu atacă suprafețele menționate.

Cel mai bine este să se răspândească materialele antiderapante înainte de a ninge, dar și în timul ninsorilor pentru a menține eficiența topirii. Aplicarea înainte de ninsoare va permite formarea saramurii când va ninge și va preveni gheața să se lipească de suprafețe. Deci va preveni formarea poleiului.

Acest produs se utilizează la combaterea prafului dar și în bazinele de înot, unde va aduce beneficii sănătății structurale a întregului bazin. De asemenea se folosește în activitatea de construcții și exploatări drumuri, ca aditiv pentru ciment, la producerea betoanelor în condiții de temperaturi scăzute.

Alte utilizări sunt ca agent de desecare a mlaștinilor, ca agent ignifug, cu scopul uscării gazelor lichide și în solidificare.

Dacă este folosită în exces, va lăsa urme albicioase pe suprafețe. Altfel, dimpotrivă, suprafețele se vor închide puțin la culoare.